Democratia ma calca pe nervi

Aman postul cu reguli si precizari. Am altele pe cap acum…

De ceva timp ma bantuie o sumbra constatare:  democratia e aiurea! Cel putin la noi, la romani…O fi ea forma de guvernare care asigura cele mai multe drepturi si libertati, dar asta cu pretul pierderii evolutiei prin elite. Adica singura evolutie reala inspre mai bine. Nu ma bag sa analizez cum s-au descurcat alte natiuni, mai civilizate, cu problema asta. Poate ca, datorita intervalului mare de timp in care au implementat-o, democratia s-a asezat firesc pe oua.  Sau pentru ca ei au incercat deja toate fundaturile destinului lor si au realizat, IN MASA,  ca valoarea trebuie apreciata pentru ca aduce plus-valoare. Si pentru ca un ADEVAR rostit nu poate fi contestat de nimeni fara riscul de a parea ipocrit.

Nu si la noi. Ooo, nu. La noi insasi ideea de ADEVAR este pervertita. Pentru ca este uzata, si, implicit, impinsa in derizoriu. Este atat de mult invocata notiunea de catre oricine si oricand, incat am ajuns cu totii la concluzia ca adevarul nu se poate sti. Ca trebuie negociat…Adica a ajuns sa-i apartina celui care are o elocinta mai antrenata, care stie sa foloseasca ironia, limbajul corporal si restul ustensilelor de comunicat si convins partenerul, gresesc, INAMICUL participant la discutie si situat pe o pozitie opusa. Are mai putina importanta daca, in discurs, se mai fac si salturi nepermise in lantul argumentelor logice (cu sau fara stirea autorului). Este si mai putin importanta necesitatea de a ne pune, ca exercitiu mental, in locul celui din fata noastra si de a privi lucrurile din perspectiva lui. Conteaza sa ai dreptate la final. Pentru ca asta hraneste ego-ul, iar ego-ul a ajuns cea mai importanta reduta a fiintei noastre. Extrem de energofaga, dar ce am fi fara ea…Ne-am pierde respectul celorlalti, si, implicit, respectul de sine.

Ultima parte a fost o exemplificare a unui salt nepermis in lant logic. Si, mai mult, este cam ce gandeste, in strafundurile cele mai tenebroase de creier, marea masa a democratiei. Democratia prost inteleasa si aplicata i-a dat non-valorii motive sa vrea egalitate. Sa fie recunoscuta si respectata. Sa aiba dreptul de a sta la aceeasi masa cu valoarea si sa o priveasca in ochi, sfidator. Ba mai mult, sa bata cu pumnul in aceeasi masa si sa ceara institutionalizarea propriului sistem de reguli. I-a legitimizat votul ca fiind unul la fel de semnificativ. Si, cel mai grav – pentru ca democratia este despre cantitate, nu calitate –  i-a permis non-valorii nu numai sa stea la masa si sa bata cu pumnul in ea, dar si sa il bage in gura valorii prin coplesitoare majoritate.

Toate astea in numele dreptului la autodeterminare. Autodeterminare. Concept sublim si extrem de prost inteles… Pentru ca nimeni nu pare sa bage de seama ca non-valoarea nu intelege, sau nu vrea sa accepte ca la pachet cu drepturile vin si obligatiile. Ca drepturile cuiva, in sine, reprezinta o limitare a libertatilor altcuiva de langa. Si ca sistemul nu poate functiona decat daca acceptam, odata cu drepturile noastre, si limitarea libertatilor noastre. Libertatea de a lenevi, de a minti, de a fura, de a specula, de a urla pe strada, de a vorbi tare la telefon in spatiul public, de a arunca gunoi pe jos, de a-ti bate nevasta si copii, de a zgaria masina parcata pe locul ocupat abuziv de tine, astea toate trebuie limitate. Iar non-valoarea stramba din nas… Si mai e ceva. Autodeterminarea presupune sa contribui la formarea setului de reguli pe care accepti sa le respecti, in concordanta cu ce este mai bine pentru tine. Dar pentru asta este absolut necesar sa STII ce este bine pentru tine. Iti cere viziune pe termen lung. Ori, culmea, non-valoarea nu detine asa ceva…

Din pacate, aparand reduta ego-ului, zi si noapte, nu ne prea mai ramane energie pentru viziuni de-astea…

Eu imi propun sa gasesc si alternative la sistemul asta decrepit. Ma tem, insa, ca oamenii din el sunt problema. Iar astia au drepturi. Doar drepturi…

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s