Stiinta Conului…

Personajul lui Helen Hunter din „As good as it gets” se cruceste, redactand o scrisoare de recunostinta, in legatura cu ironia transcrierii notiunii de „constiinta” in engleza („Conscience”, con = inselatorie, science = stiinta, iertati-mi pedanteria).

Insa, la o privire mai atenta, nu pare fortuita. Ce e constiinta, daca nu aparatul de justitie perfect, supraveghetoare absoluta si unica a celor mai mari infractori, orgoliul si egoismul uman. Si ce politie ar fi eficienta daca nu s-ar specializa temeinic in toate trucurile clientilor sai? Trebuie spus ca isi face treaba atat de bine numai si numai datorita faptului ca nu sta sub controlul nostru, nu e influentata de eventualele dispense pe care suntem dispusi sa ni le acordam, functioneaza dupa regulile clare si inviolabile ale moralitatii si nu detine portite legislative liber-interpretabile.

Ca sa ajungem si la partea concreta a subiectului de fata, de cate ori emiteti o judecata, va faceti o parere, luati o decizie, incercati sa fiti atenti la orice voce (de obicei soptita si stravezie aproape de murmur) dinspre spatele capului vostru, si, daca o auziti, fiti incredintati ca ceva din ideea de pe tapet are o dimensiune egoista sau imorala. E important. Pentru ca, contrar impresiei ca i se poate baga pumnul neglijarii in gura, e o voce tare insistenta, si se va auzi din ce in ce mai tare, cu timpul. Si chiar daca nu vha va convinge vreodata de justetea prezentei ei, nu scapati; notele pe care le face raman depozitate in arhiva, iar asta se va traduce, la nivel constient, printr-o „inexplicabila” inconsistenta de judecata proprie, intr-o imagine personala „ciudat” de nesigura, va afecta invariabil si „incredibil” increderea in sine…

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s