Ooooh, yes!, I’m the great pretender…

Am descoperit o omonimie interesanta si in limba engleza: „to pretend”. Conform Merriam-Webster Dictionary, un „pretender” este fie cineva care pretinde un drept cuvenit (pretendent la tron, de ex.), fie cineva care se preface, care sustine o idee falsa ca fiind adevar. La prima vedere, este vorba de doua semnificatii total diferite, dar distinctia devine greu-spre-imposibil de realizat cand trebuie sa operam asupra pretentiilor personale.

Trebuie scris, pentru cei care nu imi cunosc obsesiile, ca pretentiile, prin natura lor revendicativa, isi afla originea in ceea ce ni se pare ca meritam, ca avem dreptul la, in conformitate cu imaginea pe care o avem despre noi (si cum de cele mai multe ori e ultra-magulitoare, am denumit-o unilateral orgoliu). Cu prea putine exceptii, tot omul modern crede, in cele mai umbrite si neexplorate unghere ale subconstientului, ca el/ea e, de fapt, o valoare superioara mediei, insa numai ghinionul/destinul/rautatea/invidia/cateva decizii pripite au dus la o recunoastere superficiala si la o utilizare neconforma a propriilor capacitati… Nu inceteaza sa ma uimeasca sofisticarea cu care reuseste mintea sa pacaleasca constiinta: ne cladim o imagine proprie inefabila, bazata pe certificate semnate si acordate subiectiv de catre noi noua insine, si ne grabim sa clamam drepturile cuvenite acestui statut, apoi ne miram, ne deprimam si ne acrim daca nu le primim, fara sa ne concentram sa si demonstram legitimitatea cererilor noastre…

Unul din exemplele cele mai expresive si comune este cel referitor la perceptia propriei patrii; utilizarea la scara larga a expresiei „ce tara de cacat!…” releva (pe langa eficienta vizualizarii in alterarea realitatii – serios, incetati, cred ca o sa ajungem sa traim realmente intr-o hazna (celor tentati sa raspunda imediat „ha,ha,ha, pai nu traim deja?” le-as spune sa se dea putin mai incolo, in cazul asta…)) insatisfactia pe care o simt masele (si nu scot intelectualii din ecuatie, par cei mai abitir suparati) in raport cu ce le pune patria-muma pe masa, pe corp si in fata ochilor.

Mie, unul, stiti ce-mi spune nemultumirea asta? Ca cei mai multi (!!!!) considera ca ei fac destul pt tara asta, iar ea, nesimtita, nu le da destul inapoi. Nu vad inghesuiala la voluntariate, la donat de sange, la cate o actiune civica, bicicleta e inca vehicul de mocofani, la alegeri ii scoti cu de-a sila de pe canapea, nu stiu sa fi vazut pe cineva sa ridice mizeria altuia de pe jos (fara bani…), la bloc gradina e ingrijita doar dupa ce a fost arestata si bagata dupa niste gratii incoruptibile, blocam spatiile verzi cu parcari, parcarile cu fiare, fiarele cu masini, masinile cu Primaria, Primaria cu petitii, petitiile cu stres, stresul cu spatii verzi, aaah, stai, shit!

Da, consideram ca tara asta nu ne merita. Ca nu ne iubeste destul. Ca nu ne-a dat ce am fi meritat. Si de ce? Pentru cate am sacrificat noi pentru ea? Ei, as! Stim cu totii ca nu i-am dat nimic, doar n-o sa luam teapa cu cartof, ca aia de acu’ 20 de ani…… Nu, nu pentru ca am fi dat prea mult, ci pentru ca nu suntem chiar cei mai rai. Pentru ca, in comparatie cu altii (si intotdeauna altii sunt alesi dintre soferii de taxi, florarese si politicieni, niciodata cineva superior noua), suntem chiar „civilizati”. Adica PUTEM FI MAI RAI DE ATAT si nu o facem.

Pare absurd, si totusi, dupa ce speli toate conotatiile personale, asta ramane ca justificare. Si pe baza asta ne facem tara de cacat…

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s