Windows sucks (update)…

Inca o analogie, sper, simpatica:

Creierul uman functioneaza, in linii mari, precum un computer. Are o viteza de calcul, o anumita capacitate de memorare si chiar o memorie activa RAM (utilizata in procesele rationale constiente).

Ati observat cat de bine tropaie orice calculator la inceput, imediat ce reusesti (de-abia dintr-a patra) sa instalalezi corect Windows? E vioi, raspunde prompt, e rapid si sigur. Ati observat probabil, mai tarziu, ca invers-proportional cu numarul programelor instalate si al paginilor de net calarite evolueaza si prospetimea lui.

Ei, bine, similitudinea cu modul uman de operare este uimitoare. Atat timp cat mintea este proaspata si curioasa, invata rapid, se adapteaza usor, provocarile par interesante. Lucrurile se schimba mai tarziu, la maturitate, devin obositoare, dificile, plictisitoare.

Explicatia este valabila pentru ambele cazuri, si nu are mare legatura cu varsta componentelor, ci cu sistemul de operare*: initial, sistemul ruleaza automat doar sub-rutinele si programele minim necesare, punand restul resurselor la dispozitia utilizatorului. In timp, insa, incepe sa ruleze din ce in ce mai mult up-date-uri inutile, programe parazitare si virusi indolenti, lasand utilizatorul in resursele goale. Cum se traduce asta la scara umana? Pai daca suntem umpic atenti, observam ca, in cea mai mare parte a timpului, focus-ul unei minti adulte este pe cantarirea unor evenimente din trecut sau pe eventualele lor consecinte viitoare. Adica foarte putin timp la ce trebuie, momentul prezent. Suntem atat de preocupati de complexele, frustrarile, nedreptatile, sansele si ghinioanele noastre ca nu mai putem evalua corect realitatea, se suprapune cu sub-rutinele mentionate, primeste o portiune de interes extrem de scazuta. Si asta in pofida puterii de calcul a procesorului/creier.

Din acest punct de vedere, e explicabil de ce oameni extrem de inteligenti – concentrandu-se pe propriile obsesii, hranite de nesiguranta si orgoliu – pot sustine aberatii, reactioneaza irational, judeca stramb. Adica devin pur-si-simplu prosti. Sa te mai mire impresia generala ca nimeni nu poate detine adevarul?…

Uite, de-aia imi place mie Mac OSX. Si oamenii intelepti…

*care, la oameni, ar fi reprezentat de setul de notiuni, fomule si reguli capatate prin invatare si care formeaza experienta; mai simplu, modul de a percepe, intelege si reactiona la mediul extern.

UPDATE pentru postul ” Cred ca stiu de ce nu doare…”: Stii exact ce capacitate de calcul are computerul din fata ta inca de cand l-ai cumparat, insa nu poti sa anticipezi cum se va comporta peste un an. Stii sigur ca va merge mai prost. Si asta datorita virusilor, miilor de programe ce ruleaza in treaba lor, zecilor de sub-rutine inutile. Stii sigur ca le ai. N-o sa te intereseze niciodata, insa, sa te intrebi care sunt si sa le inchizi sau stergi (cu exceptia unor administratori de sistem maniaci). Pentru ca ai alta treaba atunci. Sau pentru ca pare complicat. Sau pur-si-simplu de lene.

Ei, aici similitudinile inceteaza. Pentru ca, daca in dedesubturile lui Windows sunt initiati doar cativa guru tehnicisti (prin urmare argumentele non-actiunii sunt solide), in cele ale sistemului propriu de operare ar trebui sa fim toti experti, nu? Si totusi, nu suntem, pentru ca la noi orgoliul tine mortis sa ne convinga ca nu avem probleme in sistem. E ca un anti-virus cu agenda proprie, cu interese personale. Din cauza lui, chiar daca ne atrage cineva atentia asupra lor, preferam sa consideram ca celalalt e rau-intentionat sau nu are habar…

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Viata. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s