Un arbitru mult prea liber…

Liber-arbitru.

Am impresia ca, desi ne mandrim cu atributul asta exclusivist, ne face mai mult rau decat bine. Daca stai sa te gandesti, animalele nu au liber-arbitru pentru ca, din punctul lor de vedere, realitatea este ceva empiric, fara echivoc. Drept urmare, reactiile provin din interesul coerent pe care il impune situatia. Un animal poate experimenta teama, panica, dar numai pentru ca realitatea poate intra deseori in conflict cu cel mai inalt instinct natural, auto-conservarea. In tot acest timp, insa, un animal stie foarte clar ce ar trebui sa faca. Are ezitari, dar nu are regrete.

Oamenii. Liberul lor arbitru, mandria speciei, a schimbat tot. A inventat alternativa. Le-a dat masura unei existente paralele, virtuale. Le-a daruit imaginatia, insa la pachet cu o tara extrem de toxica, minciuna. In timp ce un mamifer obisnuit este nevoit sa accepte implacabilitatea realitatii, omul a gasit o metoda incredibil de parsiva de a ocoli dihotomia: in loc sa raspunda la cerinte, modifica datele problemei. In loc sa relationeze in mod direct cu realitatea, o adapteaza conform pretentiilor personale.

Din asta rezulta conceptul de adevar personal, pe care nimeni, chipurile, nu il poate contesta. Ca si cum logica merge, dar numai pana la un punct. Drept urmare, in afara restului lumii, nimeni nu e egoist. Nimeni nu e prost. Nimeni nu e incapatanat, ipocrit sau orgolios. Ceilalti, poate, probabil, mai mereu. Dar nu si buricul Universului personal. El stie mai bine, deci cine nu e de acord, e ori rau-intentionat, ori se insala. Restul lumii, adica.

Am vaga impresie cum ca am fost izgoniti din Eden nu pentru a fi muscat din fructul bineraului, ci pentru ca am strambat din nas, dupa-aceea…

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s