Si totusi, de ce liniste?…

Dar daca punem noi, de fapt, problema gresit…

In primul rand, daca Dumnezeu e atotputernic, infinit de intelept, si peste masura de bine-intentionat, pun pariu ca ar fi diferit de personajul pictat preferential pe tavane. La ce i-ar folosi unuia ca El „slava” in care il ridica niste mici ipocriti, lamuriti indoielnic? Mai degraba cred ca ar face ce constat eu ca tind sa faca oamenii deosebiti.

Intrebare: care e mai bun, egoistul, sau cel care ajuta in schimbul unei recompense? Dar care e mai nobil, cel care pretinde rasplata, sau cel care o face neconditionat? Dar intre acesta si cel care face binele fara sa se afle? Daca Dumnezeu ar fi ce cred eu, sigur s-ar invarti prin zona asta. De-aia nu te poti astepta sa apara si sa pocneasca din degete, dominand autoritar Creatia, ci se va stradui, pe cat e cu putinta, sa ajute fara sa dea impresia ca nu poti si singur. Asa, cate un miracol discret.

Perspectiva generala in religie este cum ca Omul a fost creat, a devenit imperfect prin contraventie (asta ca sa nu existe suspiciunea de defect de fabricatie), dat afara, apoi iertat si convins sa evolueze inapoi spre capatul luminos al axei B-R, unde lipsesc cu desavarsire intristarea, suspinul si liberul-arbitru, trecand prin viata ca printr-o serie de teste mai mult sau mai putin cumplite. Sau, in caz de esec, sa arda vesnic (…karma, pentru budisti). Nu suna tamp? In primul rand, mi se pare o cruzime sa interzici merele alea puse fix sub nas! Pun pariu ca nu ne-a dat nimeni afara din gradina, am iesit singuri, de smecheri… In al doilea, Dumnezeu ne pune piedici ca sa vada cum reactionam?!? Serios, acum…

E cineva care si-l imagineaza legand sireturi si rasturnand chisele in pantofi? As paria ca Dumnezeu incearca, mai degraba, sa ne scoata din belelele  in care ne bagam singuri, si fara sa faca tam-tam.

Si mai am un argument, de final: – daca ar sti ai nostri ca exista Dumnezeu pe bune, n-ar mai ridica unul, de jos, un pai, ar vrea toti posmagi muieti. Dar si ce frumoase ar fi rugaciunile…

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Religie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s