Maturitatea ca ineptie (1).

„Parca-i copil, nu te poti intelege cu el”. „Il prostesti ca pe-un copil”. „Necopt la minte”. „Imatur, deh, ce sa-i ceri?”. „Ce, ma crezi copil?!?”.

Doar cateva exemple despre cam care este parerea generala in privinta copilariei. Implicit, a maturitatii. Se considera ca mintea infantila nu este intreaga, ca, asemeni corpului care o adaposteste, este incompleta, nefunctionala in totalitate. In consecinta, cu un copil nu te poti intelege pe cale rationala, de multe ori esti nevoit sa-l pacalesti ca sa obtii reactia dorita.

Cat orgoliu in plina maturitate. Un observator mai atent ar realiza ca situatia sta, aproape exclusiv, invers. Mintea unui copil, inca din primele zile, functioneaza cu o logica impecabila si la parametri mult superiori uneia data in parg. E curioasa, foarte greu de plictisit, si nu se loveste de colturi neguroase de constiinta (de care ratiunea adulta se fereste ca proverbialul de tamaie). Pentru ca nu le are.

Impresia de comportament aleatoriu si iresponsabil vine doar din faptul ca un copil are la dispozitie foarte putine premize cu care sa-si explice realitatea. I se impun niste reguli pe care nu le intelege si, de cele mai multe ori, ii sunt definite incomplet, in graba sau deloc. Ba i se strecoara printre si unele false, ca, nu-i asa, daca-ti urla in magazin ca vrea trenulet, n-ai timp decat sa-l pacalesti ca nu ai bani, si ca ii iei maine. El tace, tu te feliciti pentru succes, si uiti ca, umpic mai tarziu, te vede la casa cum scoti portofelul si platesti. Si mult mai apoi te miri de unde a invatat sa minta, ca doar tu i-ai spus ca nu e frumos.

Un copil e o responsabilitate nu pentru ca iti ocupa tot timpul liber, ci, mai degraba, pentru ca e o constiinta in formare, iar tu ii esti cea mai de incredere sursa de inspiratie, altoiul pe o vita tanara. Este cel mai important proiect al vietii tale, te obliga sa fii moral daca vrei sa iasa cum trebuie. Ori, pentru cei care nu exerseaza moralitatea din timp, aplicarea ei in mod brusc devine obositoare, si incepe sa dea rateuri din ce in ce mai des.

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 Responses to Maturitatea ca ineptie (1).

  1. Asa e!…te obliga sa fii moral!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s