Clementia ducis libertas.

Una din semnificatiile latinescului „clementia” este cel de libertate. Desi pare sa fie aplicabila numai in domeniul juridic, este incantator de valabila pentru multe din deciziile sociale care ne definesc viata.

Ati observat care este reactia naturala a oricarui om, atunci cand primeste scuze sincere, autentice, de la cel care l-a nedreptatit? Sa minimalizeze amploarea raului. Sa diminutiveze sau sa justifice turpitudinea. Sa devina nobil si sa castige gratios. De cele mai multe ori, nu realizam ca, facand asta, revenim fara sa ne dam seama la adevarata miza a conflictului. Daca – pentru exemplu – dupa un accident, autorul moral sare primul sa isi recunoasca vina si sa o sublinieze, suntem tentati sa recunoastem, impaciuitori, ca „a fost un accident, ce sa-i faci?”.

Iertarea, atunci cand e acordata in mod real, il elibereaza pe generator de obsesia nedreptatii universale, si mai mult decat atat, ii face un serviciu imens, il ajuta sa scape de chinurile indignate prin care trece incercand sa-si evoce imaginativ proportiile dezastrului, si il concentreaza pe momentul urmator. Il face mai eficient si mai constructiv. Il ajuta sa porneasca de la „asta e, acum ca tot s-a intamplat, hai sa vedem cum o reparam”.

Ar fi un exercitiu util. Mai ales ca, prea putin coincidental si daca e sa ne luam dupa un om mai ales intelept, si adevarul duce cu el libertatea.

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 Responses to Clementia ducis libertas.

  1. …probabil ca in felul asta s-a ajuns la ,,gresala recunoscuta, este pe jumatate iertata” 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s