Un ipocrit.

Cu ocazia recentelor proteste din tara, a aparut o miscare intitulata „Impreuna pentru 2012”, compusa din specialisti in mai multe domenii. Au redactat si un manifest, sugestiv intitulat „2012 – Sfarsitul lumii lor„. Toate bune si frumoase, problemele sunt corect subliniate, argumentele sunt solide, iar solutiile propuse, desi cam bombastice si ambiguu conturate, par izvorate din buna-intentie.

Exista, insa, o veriga slaba a credibilitatii acestei miscari. Unul din semnatarii de vaza este Bogdan Naumovici, parintele demiurg al campaniei publicitare Rosia Montana Gold Corporation, un proiect controversat (in cazul cel mai bun), ce nu se bucura de sprijin din partea majoritatii publice. Nimeni nu-i contesta omului inventivitatea si abilitatile profesionale, problema este ca sunt puse in slujba unei antreprize samavolnice, pornita pe cumparat nu numai slujbasi din administratia locala si centrala, dar si autismul presei, participarea oportunista a unor ONG-uri, numeroase companii de publicitate si PR, si chiar si sufletele localnicilor din Rosia Montana. Cica au investit vreo patru sute de milioane de euro in Romania, pana acum, facand mai nimic. Ma intreb pe ce-au dat banii. Retoric.

Naumovici se apara spunand ca proiectul nu-i apartine, ca face doar treaba pentru care este platit si la care se pricepe. Cu alte cuvinte, el este impartial, un adevarat profesionist. Ba mai mult, spunea, intr-un interviu recent, ca atacurile primite pentru asocierea cu RMGC au, chipurile, o sursa politica, deci eminamente corupta. Chipurile se tem politrucii de alternativa morala pe care o reprezinta. Trec lejer peste naivitatea aceste justificari (contestatarii proiectului RMGC vin exclusiv din societatea civila, politicul fiind, in mare parte, tinut cu bani de partea canadienilor), pentru ca vreau sa subliniez acest lucru: Naumovici pretinde a fi doar un bun profesionit, un impartial*.

Aici mi se scoala mie parul pe spinare. Potrivit documentelor, si chiar si celor spuse de el, firma lui Naumovici nu numai ca primeste o suma colosala in fiecare din cei trei ani de valabilitate a contractului, mai exista si o clauza care stipuleaza un imens bonus de succes de 800.000 de euro. Atentie, bonus de succes. Adica daca proiectul demareaza. Si astia-s numai banii lui.

Pe scurt, si simbolic vorbind, Bogdan Naumovici este actionar al R.M.G.C.

Chiar incep sa cred ca pronumele „lor” din titlul manifestului sau se refera la noi toti, restul.

…………………………………………………………………..

*Corupt fara voia lui.

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

One Response to Un ipocrit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s