Democratia, ca mlastina.

Nu e vina ei.

Si nu e o exceptie. Niciun sistem social din istorie nu a avut la baza o rea-intentie. Toate incercau sa corecteze greselile fundamentale de dinainte. Aveau, insa, toate, un singur defect: nu luau in considerare elementul uman. Oricat de apetisante pareau in teorie, dadeau chix prin proasta sau malitioasa aplicare.

Democratia pare cel mai luminat sistem, pana acum, dar vai! cat este de coruptibila. Si nu in fondul ei, care altminteri este unul onorabil – binele comun este deasupra binelui personal – ci, oarecum ciudat, in forma ei. Altfel spus, e foarte adevarat ca solutia unei probleme comunitare trebuie sa multumeasca pe cat mai multi, insa e absurd sa neglijezi echivocul fiecarei pareri individuale. Sau, mai simplu, e greu sa identifici binele comun, cand esti obsedat de al tau. Un exemplu elocvent este U.E.: toti liderii nationali inteleg ca solidaritatea aduce cu ea prosperitate, mai niciunul nu e dispus sa faca primul sacrificiile necesare.

Pana acum analiza de fata suna a defetism ieftin, e usor sa iti manifesti neincrederea, nu risti mai nimic. Solutiile lipsesc, nu? Ei bine, daca ne dam doi pasi inapoi, ne-am putea da seama unde rezida eroarea: democratia (alegerea publica) nu ar trebui sa fie despre cum crede fiecare ca trebuie facuta o treaba, ci despre cine e cel mai in masura sa o faca (sunt constient de faptul ca asta simuleaza sistemul electoral, dar e corupt rau prin faptul ca ti se impun variantele, si-s mai intotdeauna rele).

Aparent nu e vizibila diferenta intre cele doua perceptii, insa devine evidenta daca ati participat la orice fel de sedinta (de bloc, de grupa, de familie). Fiecare participant pierde neuroni si timp incercand sa ii convinga pe ceilalti de justetea pozitiei lui, ignorand faptul ca toti au cam aceeasi intentie. Cand ar fi mult mai logic doar sa se supuna la vot persoana cea mai potrivita pentru a lua decizia.

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s