Umpic de psihologie aplicata.

In general, dar cu predilectie in Romania (tara cu transmitere de valori bazata aproape exclusiv pe traditii, adica mai ales pe repetarea greselilor stramosesti), principiile socio-familiale de educare sunt relativ simple: cand copilul se ridica la nivelul asteptarilor este recompensat, cand iese din tiparul stabilit, este mustrat, suduit sau chiar altoit umpic, cat sa isi primeasca bucatica de rai cuvenita, daca tot insista.

Nu zic ca e fundamental eronat, insa superficialitatea modelului in cazul negativ produce niste efecte monstruoase, in timp. Sa exemplific.

Copilul este si el om. Are nevoi, impulsuri, curiozitati specifice, de neinteles pentru adultul preocupat sa scape de griji. Si constata destul de repede ca modul lui de a percepe viata nu este considerat chiar valid. Ca nu poate ocoli „greseala”. Din acelasi motiv, nu ii place dojana, i se pare nerezonabila. Astea sunt doua elemente implacabile, fara echivoc. Asa ajunge rapid la concluzia ca singura varianta ramasa este sa invete sa isi ascunda esecurile, sa le bage sub pres. Iar in domeniul asta devine instinctiv priceput. Partea proasta este ca treptat renunta la a depune eforturi in perfectionare, si incepe sa investeasca in tehnica butaforiei, e mai la indemana.

Adolescentul se confrunta cu o lipsa de intelegere proportional crescuta. Simtul disimularii i se ascute treptat. Va ajunge, fara a fi vreun moment o optiune constienta, un matur completat de un set reflex de ustensile pentru razbatere, exersate intr-o cam singura directie: cum poate sa obtina ce vrea de la viata fara prea mare efort, convingand in acelasi timp restul lumii ca e perfect aliniat la standardele comunitare. Si apoi ne miram unii de altii de cat amar de ipocrizie ne guverneaza. Colac peste pupaza, ii judecam pe ceilalti dupa principiile morale bagate in cap cu forta, nu dupa cum am vrea, de fapt, sa fim judecati. Ajungem sa fim convinsi total nejustificat ca lumea are dreptate. E firesc, in cazul asta, sa nu vrem sa rupem cercul vicios, ca ne dam in vileag slabiciunile.

De aici in colo se poate constata cu ochiul liber disonanta cognitiva imprastiata in societate, nu insist.

Si toate astea ar fi relativ usor de evitat, numai daca am intelege cat potential educativ contine in ea, precum vitaminele, eroarea. In procesul invatarii, varianta gresita raspunde la mai multe intrebari decat cea corecta. Nu prea poti extrapola nimic dintr-o nimereala fericita. De-aia e esential sa percepem incercarile gresite  ca dovezi de curaj. Asumarea riscului si a consecintelor, fara teama de oprobriu, construieste caractere tari, sincere, personalitati pe care ti le-ai dori in preajma.

Putem imbratisa diversitatea, toleranta. Putem face din copiii nostri astfel de oameni. Si nu e prea tarziu nici pentru noi insine.

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral, Social, Viata. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 Responses to Umpic de psihologie aplicata.

  1. Anca spune:

    Felicitari, Misha, excelent spus!

  2. Iubesc erorile. Ele m-au format, după ce am ieșit din școală și am învățat ce mi-a plăcut și cum mi-a plăcut.

    Am lucrat împreună cu o colegă cu un grup de copii. Jocuri pentru cooperadre, încredere în sine, exprimare de sine. Le place mult să li se dea atenție, nu le plac pedepsele, nu le place școala. Am creat un cerc al încrederii, unul de poveste, în care își puteau exprima dorințele secrete.
    Au vrut să exprime și altfel de secrete, unele de nespus în alte contexte. Nu aveau nimic antisocial, lipseau doar cercul și inima lui largă, gata să le asculte și să le accepte.

    Tot Marginalia non turpia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s