Despre sustenabilitatea simbiozei.

Exista in oameni o inconsecventa atavica cand vine vorba despre cum invatam din lectiile vietii.

Nu-s putine cazurile in care cineva primeste, intr-un moment de cumpana, niscaiva suport (fie si moral) din partea unui semen. Si se intampla ca ajutorul sa fie dat voluntar, fara vreo obligatie. Firesc, reactia este una de recunostinta. Ceea ce e foarte frumos, ne intareste speranta in umanitate. De la punctul asta incolo, insa, de multe ori lucrurile o iau nitel razna. Deseori, daca bunavointa continua, apare fenomenul obisnuintei, recunostinta devine din ce in ce mai palida, iar apetenta creste.

Pentru ca ne-am construit si educat un mecanism mental al minimei rezistente. Cei mai multi dintre noi, cand dam peste o sursa de „energie” abundenta, ieftina si la indemna, facem tot posibilul sa ne-o apropriem, sa ne conectam la ea cat mai plenar, sa o valorificam la maxim. Nimic anormal in asta, e o trasatura evolutionista, si are sens, in schema logica a supravietuirii. Lacomia este, insa, contra-productiva, mai ales cand sursa este un alt om. Pentru ca, in cazul asta, daca schimbul nu este unul echilibrat, sursa poate decide ca nu mai are chef.

Asa cum are sens sa-ti muncesti calul de povara cu masura, sa-l cureti si sa-i dai apa si mancare cand are nevoie, asa ar trebui sa intelegem ca oricarui om care se aseaza langa noi si ne produce bucurie ii trebuie aratata apreciere, si facuta sederea cat mai comoda. Sa ii acordam libertate si grija, ca sa vrea sa ramana.

Noi cam actionam dimpotriva, il santajam sentimental, ii cerem sa ne amuze si mai abitir, si chiar tindem sa ne bosumflam daca ii scade tonusul, semn, chipurile, ca nu mai tine la noi, ca ne-a amagit. E pacat, mai ales ca, daca am schimba imaginativ rolurile, ni s-ar parea absurd sa toleram asemenea comportament.

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s