Despre idei fixe prapastioase.

Cand ne e teama obsesiv de ceva anume, gasim potentiale amenintari in orice frunza care ne pica-n cap.

Unul din cele mai intalnite exemple este teama de oameni prin prisma vreunui motiv special (de obicei unul despre care pretindem ca nu poate fi inteles de nimeni datorita naturii lui personale). E toxic si prin taria unui fals argument implicit: spre deosebire de frunze, oamenii stiu si pot minti.

Natura obsesiva a fricii ne impiedica sa observam ca „a putea” nu este deloc echivalent cu „a vrea”. Si ca, pentru ca echivalenta sa existe, mai este nevoie de un element sine qua non: motivatia, interesul de a o face. Dar, pentru ca nu ii place deloc sa astepte dupa confirmari rationale (ba de obicei e chiar impulsiva si da verdicte instant), frica pune in loc o motivatie artificiala proprie: ne impinge sa utilizam toate resursele mentale disponibile pentru a-i gasi explicatii fie-si-superficial-valide. Pe acelasi principiu prin care un afacerist veros vrea sa castige foloase necuvenite corupand un functionar administrativ ocupat cu reglementarea pietei. Mita pe care o propune este aparenta urgenta a evitarii primejdiei iminente.

Nu are corporalitate, insa se comporta ca un organism viu parazit, are instinct de conservare, se hraneste din propria noastra energie emotionala. Un fel de virus informatic. Ne preia controlul fara posibilitatea de a sesiza, ne identificam interesul cu al ei.

Si, pe langa faptul ca face din orice similitudine (oricat de vaga sau indirecta) o dovada certa, mai are un alt efect abominabil: consecinta a faptului ca oamenii pot minti, cam orice argument al impricinatului devine din oficiu invalid (doar este direct implicat). Este atat de eficienta incat, pana si in cazul in care ii sunt opuse motive si intrebari concrete, recurge la o justificare excelenta strategic, aproape de nezdruncinat: paratul este, fara indoiala, vinovat, dar nu isi da seama!

Devine in mod evident explicabil de ce nu prea suntem dispusi sa renuntam la ea. La cat este de ingenioasa, cum sa nu o iubesti?

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral, Social, Viata. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s