De rerum civitas.

Eu as infiinta institutia status-quo-ului cetatenesc.

Avem unitati de politie pe intreg teritoriul natiei. Mi-e greu sa cred ca un angajat de acolo nu poate petrece fie si o ora pe zi (as numi-o happy hour, sincer), la un ghiseu, inregistrand schimbarile de perceptie civica pe care le are contribuabilul. Adica sa noteze intr-un catastif national actualizat on-line nivelul de multumire al alegatorului fata de fiecare palier de administratie. Evident, statistica se updateaza numai pe baza de voluntariat, orice forma de presiune fiind incriminata drastic.

Nu imi pot imagina un scenariu in care sa fie complicat de oferit serviciul asta; in plus, Politia este singura institutie care are mijloacele de a certifica identitatea. Astfel, ar fi posibil, cu o relativ facila si garantata transparenta, sa stim la orice nivel comunitar (comuna, oras, judet, tara) care este starea efectiva de satisfactie reprezentationala a populatiei.

Cu alte cuvinte, ar fi usor de impus, in orice macro-celula a societatii, o runda de alegeri care sa survina unei stari de nemultumire majoritara actualizata. Si asta ar fi un pumn in gura celor care vor sa inchida guri prin amenintari pe termen lung. Un castig consistent, as spune.

Nici macar nu ar exista riscul unei supra-aglomerari de electii, sistemul s-ar auto-regla imediat, avand in vedere ca sabia lui Damocles va fi atarnata direct de firul din mana electoratului, fara intermediari.

Masura asta, combinata cu un acces liber la viata politica, ar putea face minuni, dupa parerea mea.

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Idei, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s