Astazi, motorul in doi tampi.

Politica, o masinarie care functioneaza pe baza decalajului inertial imens intre stimul si reactie la populatii de intinderi mari si educatii precare.

Aproape ai putea spune ca e rigoare mentala in procesul asta: la nivel de populatie, schimbarea de paradigma se intampla greu, in ani de zile. Suficient pentru un politician mai proaspat sa confiste capitalul de incredere, si sa faca destule nazbatii incat, pana la finalul mandatului sa ajunga cal de bataie pentru a face loc altui politician „proaspat”.

Problema e ca noi privim fenomenul asta cu implicare afectiva, ii iubim sau uram pe unii candidati, si, in consecinta, tindem destul de subiectiv sa le trecem cu vederea matrapazlacurile, sau, respectiv, sa ne infioram de gradul lor de ipocrizie. Si, pentru ca dragostea sau ura se sting greu, impotriva vointei noastre, ajungem mai mereu sa focalizam atentia catre tartorul cel batran, la apus (profitabil) de cariera, si ignoram lupul cel tanar, ne facem ca nu vedem cu coada ochiului cum se sprijina pe ura noastra pentru a castiga pozitia de alfa.

Si ciclul se reia.

Nu avem prea multe variante, as zice, in afara de a renunta la implicarea afectiva in politica (daca stai sa te gandesti, nu are nicio latura emotionala, este vorba despre cine esti tu dispus sa pui sa aiba grija de banii tai – simple afaceri), si a incepe sa votam candidati care tind sa fie impotriva sistemului prin natura lor.

Sau putem astepta o revolutie, insa cu ce pret, ma intreb.

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral, Social. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s