Despre natura sensibila a altruismului.

Exista o anumita tara umana pe care o exploateaza egoismul indeosebi, cand vine vorba despre a obtine ce ne dorim de la altii: superficialitatea.

Se poate pretinde ca e doar o slabiciune comuna, drept pentru care nu poate fi incumbata prea vehement, insa, de multe ori, ea ascunde o preferinta a ratiunii de a ignora argumentele inconfortabile.

De pilda, se intampla des sa ne fie cerut ajutorul intr-un anume context, ni se cere un sacrificiu oarecare pentru a scoate din nevoie pe cineva drag. Nimic anormal pana aici, problema apare in momentul in care cel care cere favoarea uita sa evalueze cu bonitate raportul dintre intensitatea nevoii si cea a sacrificiului cerut.

In cele mai multe din cazurile in care cel in nevoie nu are argumente suficiente pentru a justifica sacrificiul, discutia este impinsa in zona santajului sentimental: se formuleaza cu o voce induiosatoare cererea, apoi se suspina si se ofteaza in liniste pana cand, eventual, apelatul cedeaza, in virtutea firii lui umane.

Insa exista si cazuri extreme. Cateodata, siguranta (din pacate cam univoca) pe care ne-o da conceptul de „prietenie” ne impinge in a trece peste etapa impresionista, si a ajunge direct la „Ma intereseaza mai putin argumentele tale, inteleg doar ca nu vrei sa ma ajuti. Esti naspa.”

Oamenii din aceasta categorie nu realizeaza ca tehnica asta, desi poate da rezultate imediate, nu duce decat la erodarea bucuriei de a face pe cineva fericit, si, implicit, la o progresiv diminuata dispozitie catre altruism din partea celui imbrancit in a se lasa manipulat. Ca prietenul la nevoie se cunoaste doar pentru ca se bazeaza pe capacitatea ta morala de a recunoaste limitele unui bun-simt firesc, de a nu abuza. Si ca, atunci cand esuezi in evaluare, exista riscul sa preia el rolul asta, din instinct de conservare.

Dupa mine, cea mai corecta si civilizata varianta ar fi sa te asiguri mai intai ca cel la care apelezi intelege cat de bine posibil datele si miza problemei tale, apoi, in cazul in care nu primesti o reactie ferm pozitiva, sa il asiguri ca nu iti doresti sub nicio forma sa depuna mai mult efort decat este dispus in mod natural, si sa ii multumesti in mod autentic pentru ca a luat in consideratie cererea ta.

Reclame

About Mishamojo

Work in progress.
Acest articol a fost publicat în Moral. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s